Ombudsman: Tražićemo odgovornost za incident u Jagodini

Janković osudio zloupotrebu dece u Jagodini prilikom doček patrijarha SPC Irineja, i zbog toga što su upućeni da gledaju policijsku vežbu

18. okt 2011

Zaštitnik građana Saša Janković osudio je danas praksu organizovanog upućivanja dece da prisustvuju događajima koji po svojoj prirodi nisu namenjeni njihovom uzrastu i predstavljaju kršenje prava deteta i roditelja.

On je kao primer naveo incident koji se juče dogodio u Jagodini, kada je tokom izvođenja vežbe Protivterorističke jedinice, helikopter oborio nekoliko reklama, koje su pale na gledaoce i povredile 20 dece i troje učitelja.

U saopštenju Zaštitnika građana se, takođe, navodi i da organi lokalne samouprave, kao ni bilo ko drugi, nisu imali pravo da od škola zahtevaju da deca budu upućena na doček patrijarha SPC Irineja, koji je u nedelju služio liturgiju u Sabornoj crkvi u Jagodini.

„Direktori škola su takve zahteve, ako su već upućeni, morali da odbiju, u čemu je trebalo da imaju podršku iz Ministarstva prosvete“, istakli su Janković i zamenica zaštitnika građana za prava deteta Tamara Lukšić-Orlandić.

Prisustvo dece na takvim događajima je, kako se navodi u saopštenju, odluka koja zavisi isključivo od porodičnog vaspitanja i zainteresovanosti deteta, a u pojedinim okolnostima može biti i potpuno neprimereno.

Janković je naveo da je ranije ukazivao visokim zvaničnicima MUP-a da svaka aktivnost i svečanost policije i drugih organa u koju se organizovano uključuju deca mora u potpunosti biti njima prilagođena, a ne obrnuto.

Zaštitnik građana će, kako je saopšteno, sprovesti postupak kontrole rada organa javne vlasti u vezi sa poslednjim događajima u Jagodini, kako bi se detaljnije ispitale sve okolnosti, utvrdili propusti i odgovornost za njih i izvukle pouke za sve koji u svoje aktivnosti žele da uključe decu.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga