Ješić: Ustav koči Vojvodinu

14 okt 2011

"Postojeći model finansiranja nije održiv i destimulišući je za Pokrajinu, koja već pet godina od usvajanja Ustava ne može da ostvari taj famozni ustavni procenat od sedam odsto"

Funkcioner Demokratske stranke i predsеdnik opštine Inđija Goran Ješić ocenio je da je važeći Ustav Srbije izvor problema sa definisanjem i punjenjem vojvođanskog budžeta, zbog čega se trenutno i vodi polemika unutar vladajuće koalicije u republičkom parlamentu.

U intervjuu za „Dnevnik” Ješić je kazao da je Ustavom jako loše koncipiran status Vojvodine i da treba tražiti druge mehanizme za rešavanje pitanja finansiranja APV. On je istakao da ta incijativa treba da potekne od pokrajinskih čelnika – Bojana Pajtića, koji je predsednik Vlade APV i Šandora Egerešija, koji je predsednik vojvođanskog parlamenta.

– To je prvenstveno zadatak Bojana Pajtića i Šandora Egerešija. Oni treba da iniciraju donošenje zakona o finansiranju AP Vojvodine. Tako što će sami da pripreme taj zakon, a ne da samo čekaju Vladu Srbije da ga napiše, pa da se o tom aktu raspravlja najpre u pokrajinskom parlamentu i da se on uputi Skupštini Srbije. To se mora učiniti jer postojeći model finansiranja preko republičkog budžeta nije održiv i destimulišući je za Pokrajinu kad je reč o vođenju aktivne ekonomske politike. Pa, već pet godina od usvajanja Ustava, mi ne možemo da ostvarimo taj famozni ustavni procenat od sedam odsto – izjavio je Ješić.

On je dodao da za rešenje finansiranja Pokrajine treba da posluži model koji se već primenjuje prema lokalnim samoupravama, a koji podrazumeva zakonom definisane izvorne prihode APV, koji se sakupljaju na tom nivou vlasti.

U tom slučaju, prema njegovim rečima, pokrajinska vlast imala bi i instrumente i motiv da političkim i ekonomskim merama podstiče zapošljavanje, odnosno ono što će puniti pokrajinski budžet.

– Nažalost, pokrajinski budžet zacrtan je ustavnim granicama koje se nisu ni poštovale svih ovih godina i zato imamo situaciju kakvu imamo. A s obzirom na očigledne probleme s punjenjem nacionalnog budžeta, mislim da nije realno da se tih osam milijardi Vojvodini u potpunosti prenese do kraja godine. I zato je krajnje vreme da se inicira novi model finansiranja APV.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!