Gruhonjiću i Živkovu uručena nagrada „Dušan Bogavac“

27 okt 2011

Novinaru agencije Beta Dinku Gruhonjiću i kolumnisti nedeljnika Vreme Ljubomiru Živkovu danas je u NUNS-u uručena nagrada za novinarsku hrabrost i etiku.

„Hrabrost je sastavni deo novinarstva i svi koji podležu cenzuri i pritiscima, čega ima sve više od demokratskih promena 2000. godine, odriču se i toga da se zovu novinari. Isto važi i za etiku“, rekao je Gruhonjić.

Živkov je naveo da su u novinarstvu etika i hrabrost jedna te ista stvar i da su to dve strane istog novčića.

Bivši dobitnik nagrade „Dušan Bogavac“ i bivši urednik Republike Nebojša Popov rekao je da nagrada pokazuje da uvek ima onih koji se bune i time drže do dostojanstva i čestitosti.

„Uočio sam perverznu pojavu da oni koji se bune češće bivaju kažnjeni nego što dobijaju podršku, pa i od medija. Tu mislim na radnike koji su uspeli da se suprotstave lošim privatizacijama. Bune se i studenti, verovatno će se buniti i novinari, bune se policajci“, rekao je Popov.

Popov je naveo da su „jahači srpske apokalipse i dalje čvrsto u sedlu“ a da su kabine u kojima sede novinari „dobro zaptivene u strahu od promaje i promena“.

„Oni koji rade u medijima verovatno imaju više razloga da se uklope u ovaj nakaradni politički i ideološki sistem nego što nalaze motiva da se pobune“, rekao je Popov.

Potpredsednik NUNS-a Dragan Janjić rekao je da je novinarska hrabrost danas potrebna „više nego ikad u proteklih 10 godina“.

Gruhonjiću i Živkovu nagradu je uručila ćerka Dušana Bogavca, Milena Bogavac.

U obrazloženju žirija navodi se da „Gruhonjić predanim žurnalističkim angažmanom doslovno živi novinarstvo“ i hrabro promoviše demokratske i antifašističke stavove, dok Živkov lucidno i satirično ispisuje hroniku vremena, ne posustajući pred sve nasrtljivijom tabloidizacijom i kretenizacijom medija. Nagrada „Dušan Bogavac“ ove godine dodeljena je 18. put, a prvi dobitnik, 1991. godine, bio je Stojan Cerović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!