Budimpešta preti vetom na kandidaturu

13 okt 2011

Mađarska zapretila da će staviti veto na kandidaturu Srbije u Savetu Evrope, ako Beograd ne izmeni zakon o restituciji.

Ministar inostranih poslova Mađarske Janoš Martonji upozorio je srpske vlasti da će doći do „ozbiljnih problema“ ukoliko u Srbiji ostane na snazi u nepromenjenom obliku Zakon o vraćanju imovine i nadoknadi.

On je objasnio da mađarska vlada smatra da je pomenuti zakon moralno, pravno i politički neprihvatljiv, diskriminiše mađarsku zajednicu u Vojvodinu. „Ukoliko Srbija do decembra ne reši to pitanje nastaće ozbiljni problemi“, dodao je Martonji.

„Reč je o ozbiljnom problemu, a ukoliko se on ne reši već sam ukazao na mogući ishod“, ponovio je Martonji odgovarajući na pitanje da li će Mađarska staviti veto na nastavak evropskog puta Srbije.

Podsetimo, ovakav stav o zakonu o restituciji Mađarska ima od ranije i već je nekoliko puta poslat signal vlastima u Srbiji da bi trebalo da izmene određene odredbe spornog zakona, jer će u protivnom Mađarska reagovati kod evropskih institucija.

Ministarstvo inostranih poslova Mađarske je u sredu uveče, povodom preporuke EK, izdalo saopštenje u kojem se pozdravlja ta odluka, ali i navodi da se od Srbije očekuje da do decembra promeni sporne odredbe Zakona o restituciji.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!